Integrarea regiunilor ucrainene anexate de Rusia și ”pariul politic disperat” al lui Vladimir Putin: ”Este doar un spectacol de propagandă”

Integrarea regiunilor ucrainene anexate de Rusia și ”pariul politic disperat” al lui Vladimir Putin: ”Este doar un spectacol de propagandă”
Publicat: 09/11/2022, 16:05
Actualizat: 09/11/2022, 16:15

Duma de Stat – camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse – a ratificat la începutul lunii octombrie anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Cele patru regiuni erau controlate, în mare parte, de armata rusă, iar autoritățile au organizat referendumuri prin care s-a cerut aderarea la Federația Rusă.

Referendumurile nu sunt recunoscute în plan international, Rusia fiind prima țară care a recunoscut independența așa-ziselor republici autoproclamate, un astfel de anunț fiind făcut și de Coreea de Nord.

Totuși, potrivit analiștilor politici și experților militari, drumul de la anexare la integrare se dovedește a fi mult mai lung decât ar dori Kremlinul.

”Alinierea economiilor și a administrațiilor politice a fost împiedicată de rezistența locală”

Vladimir Putin a transmis mesajul potrivit căruia anexarea celor patru regiuni survine ca urmare a voinței a ”milioane de oameni”, numai că realitatea din teren nu confirmă optimismul autorităților de la Moscova, iar analiștii spun că este vorba despre ”un pariu politic disperat” al ”Țarului”, cu atât mai mult cu cât, pe frontul de luptă, armata rusă se confruntă cu contraatacuri încununate de succes ale ucrainenilor.

”Alinierea economiilor și a administrațiilor politice a fost împiedicată de rezistența locală, inclusiv de tentativele de asasinat asupra oficialilor numiți de Rusia”, au transmis analiști chestionați de The Moscow Times, iar totul ar putea fi etichetat drept un ”spectacol de propagandă”.

”Este mai mult un spectacol de propagandă. Integrarea depinde de progresul armatei Ucrainei și de capacitatea Rusiei de a păstra controlul asupra teritoriilor pe care au declarat că le-au anexat”, a declarat și Konstantin Skorkin, un expert în politica din estul Ucrainei, potrivit sursei citate.

Nu există pași majori către integrarea politică sau economicăa acestor regiuni ucrainene anexate

Mass-media rusă de stat utilizează hărți care arată teritoriul ucrainean ca parte a Rusiei, numai că există extrem de puține informații despre pași majori către integrarea politică sau economică a acestor regiuni ucrainene anexate. Pe lângă evoluțiile de pe câmpul de luptă, una dintre piedicile majore – spun analiștii – o reprezintă absența administratorilor calificați.

Șeful adjunct al administraţiei din Herson, instalată de Moscova, a declarat că noile posturi vor fi ocupate de localnici, numai că sunt puţini oameni care și-ar dori astfel de funcții.

Un motiv major pentru această reticență de a fi identificat public drept colaborator cu autoritățile numite de Rusia îl reprezintă o serie de tentative de asasinat împotriva oficialilor instalați la Moscova.

  • Şeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DNR) a declarat că judecătorul Alexander Nikulin — care a condamnat trei străini la moarte în luna iunie — a fost rănit într-un atac.
  • Fostul ofițer al serviciilor de securitate ruse Alexei Katerinichev, care lucra în guvernul desemnat de Kremlin al Hersonului, a fost ucis, lunaîn septembrie, după explozia unei rachete.

”În regiunile Donețk și Lugansk, spre exemplu, acest proces de integrare se desfășoară din 2014 (n.red. – anul în care Federația Rusă a anexat Peninsula Crimeea), a mai precizat Konstantin Skorkin, referindu-se la sprijinul militar și financiar de lungă durată al Rusiei pentru teritoriile rebele din estul Ucrainei. ț

Autoritățile au început să înmâneze pașapoarte rusești localnicilor din autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk în luna mai, iar locuitorilor din Herson și Zaporojie în luna iunie. Totodată, au fost luate măsuri pentru introducerea rublei rusești, dar și obligativitatea ca  localnicii să treacă la furnizorii de telefonie mobilă ruși.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?